VAša korpa za kupovinu
Vaša Korpa je trenutno prazna.

   

http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5219874.montana_gold_crno.jpglink
http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3819175.cans.jpglink
http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/9830006.marker_refill.jpglink
http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3529067.clothing.jpglink
http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1579648.accessoires.jpglink
http://www.tok-montana.yuhol.rs/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8224629.black_sketchbooks.jpglink
     

Katalog / Web shop


Svi Proizvodi


Napredno Pretraživanje

Zaboravili ste Šifru?
Zaboravili ste vaše korisničko ime?
Registracija

Stara škola Beograda PDF Štampa El. pošta

Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrađe Beograda. Osim izuzetne izolovanosti od centra grada, nedostatka infrastrukture i blizine reke Save, ovaj blok se izdvajao i po još jednoj stvari. Grafitima. Ovaj blok, je bio i ostao meka Beogradskih grafita, i ovde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji.

 - Sredinom osamdesetih, talas hip-hop kulture koji je preplavio Evropu, u velikoj meri je pogodio i blok 45.

- U tom periodu se formira prva ekipa koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takođe poznata kao Rap City Crew, čiji su članovi bili Babuš, Đela, Steva, Tića i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmičenju na bazenu 11. april, izgubila u finalu od ekipe Đogani Fantastiko, koja će devedesetih godina postati vodeća grupa dens-dizel scene Srbije.

- Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u bloku 45, gde su vežbali brejk dens, i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik hall of fame-a. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su urađeni grafiti „Rap City“ i „RCC“, od koji je ovaj drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut.

- Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit „Miša“ 1988. godine, takođe na keju reke Save, i tako ulazi u istoriju kao crtač sa najdužim stažom na Srpskoj grafiti sceni.

- Zbog ratnog stanja i celokupne situacije u zemlji, grafiti su gotovo potpuno umrli u Srbiji, sa ponekim Jensovim (tada još uvek Miša) grafitom koje je crtao sa vremena na vreme.

- Posle kratkog boravka u Parizu, Jens se vratio u Srbiju i rešio da oformi ekipu BMB (Biša Miša Bosić), sa Bišom i Bosićem.

- Iste godine nastaje Jensov grafit „Stuff“ sa Bosićevim karakterom vanzemaljca sa džointom. Može se reći da je Stuff pokrenuo domaću grafiti scenu, jer je bio jedini grafit te vrste u Srbiji. Euforija oko ovog grafita se stvorila jako brzo, pa se Stuff pojavljivao kao pozadina emisije Rap & Soul na RTV Pinku, pojavljivao se u spotovima Sunshine-a (America preview) i Maddogz-a (Sloboda), i na raznim omotima hip-hop albuma, ironično, obzirom da su Jens i ekipa slušali techno i trance. Čak i posle šest meseci od kada je Stuff nacrtan, mogle su se videti grupe ljudi koje su se fotografisale ispred zida ili su jednostavno samo stajale ispred njega. U gradu su se pojavili još neki grafiti kao što su „Funk“ na Brankovom mostu, i grafit kod Mostara, nepoznatih autora.

- U bloku 45 je u isto vreme počeo da radi Dr. Qee (Dr. Kiza), koji je poznat po kultnom crtežu Bob Rocka i sloganu „Anger is a gift“, međutim, Kiza je brzo izašao iz grafiti priče.

- Cobesta28, poznatiji kao Cobes, sredinom devedesetih počinje da crta u blokovima, a svoj prvi grafit radi u Novom Sadu. Početkom 1997. godine igrom slučaja upoznaje Jensa, sa kojim počinje aktivno da tagira po blokovima i gradu.

- Iste godine Cobes i Jens osnivaju ekipu AGC, i počinju aktivno da crtaju u bloku 45, uglavnom srebra. Osim njih dvojice, kao koji su činili jezgro ekipe, nešto kasnije su se pridružili Mise, Sane 751, Krca, Jamas i Jole.

- U istom periodu, i nešto kasnije, počinju da se pojavljuju nove ekipe i imena kao što su Bougie, Soter (90210); Sub Zero, Negre, Abs (Halley zone); Dr Leco, Vsa, Fuz (SCD); Sholim, Sale, Da Gambla, Vuiche (Chemical); Face, Mask, Demon, Chief Sale AK i Shorty.

- Prve grafite na vozovima su 1997. uradili Cobes, Bougie, Face i Soter.

- AGC ekipa je rasformirana početkom 1998. godine, kada je ekipa postala brojnija, i kada se više nije znalo ko je zaista član grupe. Bez obzira na to, scena kao takva je i dalje funkcionisala kao jedno.

- 1999. godine održan je prvi grafiti Jam u Beogradu. Održan je na školi „Kralj Petar“ u centru grada. Od domaćih crtača su učestvovali Jens, Mise, Cobes, Sane 751, Face, Mask, Sub Zero, Abs, Negre, Shorty, Chief Sale AK i Dr Leco. Od stranih Jen i Fuk iz Zagreba i ekipa iz Slovenije.

- Do 1999. godine, grafiti su se crtali uglavnom sprejevima Kenda Kolor i Cosmos, sve dok se nisu pojavili poljski Kim-Tec sprejevi, koji su osim bogatog spektra boja, i dobrog pritiska boce bili veoma pristupačni. Cena spreja je bila oko 10 dinara (današnjih 0.10 evra), dok su ostali sprejevi koštali oko 170 dinara. U isto vreme su se pojavile kapice u ponudi, pa je sve to uticalo na evidentno dizanje kvaliteta scene.

- Posle bombardovanja Srbije 1999. godine, mnoge ekipe su se rasformirale, i mnogi crtači su iz različitih razloga postali manje aktivni ili su potpuno prestali sa crtanjem.

- Početkom 2000 godine. Asem (Koma), Srpski crtač iz Kelna je ponudio internet domen u svom trošku, u službi promovisanja Beogradske grafiti scene. Kako je među preostalim aktivnim crtačima još uvek postojalo jedinstvo, stvorena je ekipa BG illegal koju su činili Sub Zero, Bougie, Cobes, Negre, Dr Leco, Abs, Necone, Angel i Dulait. Iste godine su počeli masovno da se pojavljuju novi crtači i krenule su sa formiranjem nove ekipe.

- Bgillegal se posle godinu, godinu i po dana raspao, sa Cobesom i Bougijem kao prvim članovima koji su napustili grupu i oformili AFO ekipu, koja je i danas aktivna. Preostali članovi Bgillegala su još neko vreme bili aktivni, da bi na kraju definitivno ugasili ekipu i većinom napustili grafiti vode. Ovim je i stavljena tačka na staru školu Beogradske scene, i njen stil je uzeo potpuno novi pravac.

 

Hope